Blik op 2011 BLIK OP 2011 | ONLINE
RDW in 2011 | Aan het stuur

Tineke Netelenbos

Tineke Netelenbos
Tineke Netelenbos is sinds 2004 voorzitter van de Raad van toezicht van de RDW. Deze functie mag maximaal 8 jaar worden aangehouden, dus per 1 juli 2012 neemt ze afscheid. Met pijn in haar hart: ‘De RDW is een fantastische organisatie om voor te werken, met zeer betrokken medewerkers.’ Ter ere van haar afscheid vragen we naar haar ervaringen ‘aan het stuur’.

Rijdt u vaak?
Ja, ik rijd zeker 60.000 kilometer per jaar. Vanwege diverse functies kom ik echt in heel Nederland en privé rijd ik vaak naar Zwitserland. Als milieu-overwegingen en geld geen rol zouden spelen, dan reed ik het liefst in een volvo XC 90, maar ik vind het echt ‘te erg’ om daar in Nederland mee rond te rijden, dus ik heb gekozen voor zijn kleinere broer, de XC 70. Een prettig werkpaard, met hogere zit, automaat en vierwielaandrijving.

Onderweg

Natuurlijk zie je soms ongelukken en ellende op de weg, als het druk is of bij slecht weer. Maar er zijn juist ook heerlijke rustgevende momenten. Over de Afsluitdijk of bij de Friese meren. Ik heb dan de radio aan, of een prachtige opera. Zeer ontspannend.

De RDW in 2011
2011 was een crisisjaar, maar toch waren de autoverkopen goed, waardoor de RDW veel kentekens heeft uitgegeven. Ook positief vind ik de ontwikkeling rondom elektrische auto’s. Intern is met name de ICT-migratie een geweldige prestatie geweest van de RDW. Zo’n grote operatie, met zo’n afbreukrisico, die helemaal naadloos is verlopen. De ICT-medewerkers hebben fantastisch werk geleverd. Sowieso vind ik dat interessant aan de RDW: het ICT-driven karakter, en de actieve rol in de digitalisering van de samenleving.

Toekomstige uitdagingen

De verdere digitalisering van ‘automotive’ biedt mooie uitdagingen aan de RDW. Auto’s worden steeds meer computergestuurd en dat vraagt bijvoorbeeld om een aanpassing van de APK. Maar ook de verdere uitrol van eucaris, waar de RDW bij aan de wieg heeft gestaan, is een mooie klus. Zowel nationaal als internationaal staat de RDW er goed op. Ik zal ze in de toekomst met interesse blijven volgen.